PCB maken mbv een plotter

Heel af en toe zou ik wel eens printjes willen kunnen maken. Ik heb echter geen laserprinter en via belichten vind ik te bewerkelijk. Via de Maxwell stichting liep ik voor twee tientjes tegen een HP penplotter, de HP7475A aan.

De plotter geladen

Deze plotters zijn degelijk een enorm lang in productie geweest. Ze “praten” serieel via HPGL. Een eenvoudige ascii taal.  Ik maak de PCB’s aan in Eagle. Eagle heeft een CAM processor module welke HPGL kan produceren. Ik heb geen seriele poort dus ik moest een USB-serieel kabel gebruiken.

De kabel is een nul-modem kabel.  Ik heb de originele HP kabel nagemaakt.

HP 7475 cable

nul modem kabel

Je leest veel over problemen met filelengte enz maar dat komt omdat de meeste geen RTS/CTS gebruiken.

De plotter werkt dan wel maar niet zo lekker. Je moet de HPGL file dan wel nog naar de plotter sturen. Ik werk met Linux dus ik heb de USB poort als compoort gebruikt.  http://blog.mypapit.net/2008/05/how-to-use-usb-serial-port-converter-in-ubuntu.html voor meer info.

Eerst wijs je een COM poort toe aan een ttyUSB poort. Dan zoek je de usb-serieel adapter op met dmesg (eerst een keer zo en daarna met de kabel ingeplugd. Je ziet dan onderaan een lap tekst met iets in de geest van PL2303 converter detected, new full speed USB dev  enz conf #1 chosen. En de naam 007 device 003 : ID 067b:2303 profilic technolgie (of een ander merk)

Dan dmesg | grep 2303 (of je eigen merk natuurlijk). Dan lsusb wat je de producent en modelnummer geeft. vendor=067b product=2303. Daarna sudo modprobe usbserial vendor=0x067b product=0x2303. De driver wordt nu geladen. Je hebt geen CDtjes nodig bij Linux. Erg makkelijk. Hierna sudo chmod 777 dev/ttyUSB0 om de rechten aan te passen. In ect/modules voeg je de regel usbserial vendor=0x067b product=0x2303 toe. Dan hoef je niet iedere keer die poort te bewerken.

Dan moet de poort worden ingesteld op 9600,n,8,1,P. Dat doe je met stty -F /dev/ttyUSB0 9600 crtscts clocal met stty -F /dev/ttyUSB0 -a kun je de instellingen zien.

Printen doe je in een terminal met cp /[je pad]/filenaam  /dev/ttyUSB0 Ik heb een shellscript daarvoor gemaakt. Dat gaat sneller. Alleen heb ik voor Ubuntu 10.10 op regel twee clocal moeten toevoegen na crtscts

Dan het beprinten van PCB. Ik schuur het koper op met staalwol en fijn schuurpapier. Dan maak ik het schoon met alcohol. Ik heb twee pennen omgebouwd. De ene hen ik leeggemaakt en voorzien van de punt en patroon van een edding stift. Zo’n permanent marker. Die zijn ets bestendig maar wel redelijk dik. Prima voor standaard werk. Voor SMD heb ik de onder en bovenkant van zo’n pen afgezaagd. Hem iets opgeruimd van binnen en toen paste er precies een Hema pen om op CD’s te schrijven in. Maar je kan vrij veel pennen kwijt met wat fantasie. Al lijm je een moer op de kop en schroeft er een beugeltje aan.

Wel belangrijk, geef in CAM de juiste pendikte aan en de juiste snelheid. 10 tot 20 is een goede snelheid. Vink ook de juiste layers aan en kies daarbij het juiste pen nummer. Dan hoef je ook niets aan de HPGL file te veranderen.

Zo ziet de standaard pen eruit, hier met edding punt

Dit printje (al wel vertint daarom ziet het er zo grof uit maar het koperwerk was snaarstrak) geeft aan hoe goed het werkt. Hier komt een AD8318 op. Dat zijn 16 pootjes op 2x2mm. De print was in een keer goed.

powermeter print voor AD8318

This entry was posted in Other projects. Bookmark the permalink.

Comments are closed.