Hoogspanningscondensator tester

Tenminste dat was het doel. Bij scoop reparaties zitten in de EHT condensators welke soms lek zijn. Dan is de hoogspanning te laag en wordt het zoeken. De voeding daarvoor is gebaseerd op een artikel uit de Elex. De condensator of elco komt in serie met een stroommeter aan de massa kant. Als het goed is zie je geen stroom lopen. De Flyback heeft gelijk DC en drie uitgangen. 800 en 4000V. De 100M ohm weerstand bestaat uit een hele rij 4M7 weerstanden in serie.

Schema van de 4KV versie

Versie 1

Het bleek echter te verleidelijk om ook even wat vonken te trekken. Gezien de lage spanning en het hele lage vermogen waren dat vonkjes van een paar mm. Ik had nog een grotere flyback liggen en daar heb ik twee wikkelingen op gezet. Deze zit op een hele zware robuuste 12V voeding. Niet omdat hij stroom zuipt, er loopt ongeveer 2A maar omdat mijn 5A lab voeding over de zeik ging en ik deze graag heel wil houden. De pootjes onder de flyback zijn allemaal tov elkaar geisoleerd met aircell 7 kern. Het slaat echter nog steeds vrolijk door. Er staat veel spanning, hoeveel, geen idee, mijn 1000x probe aan een 1200V multimeter gaf overload. Gezien de vonklengte denk ik ergens rond de 30 tot 40KV. De 2n3055 zit op een te klein koelplaatje, deze tor wordt bij wat langer draaien (bv voor een foto) bloedheet.

Met de condensators krijg ik hele zware vlambogen, zonder krijg ik veel mooiere en langere vonken en veel meer plasma.

Schema van de heftige versie

Versie 2

De heftige versie. Hieronder wat foto’s. Ben heel voorzichtig. Dit is meer dan 10.000Volt. dat doet meer dan pijn. Er zit geen hoge stroom achter zonder condensators maar met condensators kan het wel eens het laatste zijn wat je voelt. Zonder condensators is het ook verre van gezond. Daarnaast produceert het ozon en je krijgt er las-ogen van.

Een mooi plasma boogje

In het donker

Plasma in het donker

This entry was posted in measurement projects. Bookmark the permalink.

Comments are closed.