Transmatch uit QST 1961

Deze allround tuner is in eerste instantie geschikt voor open lijn maar hij kan ook asymmetrische coax en eindgevoede draden verwerken.
Dit is zo’n beetje de moeder van alle tuners. De twee kleine primaire spoelen wordt door een schakelaar in serie of parallel geschakeld. Hij wordt geresoneerd met een varco. Voor de lage banden in serie, voor de hogere parallel. Hij tuned in mijn geval 160 tot en met 20 meter.
De secundaire spoel wordt per band kortgesloten. De open lijn wordt normaal gesproken bij dit soort tuners op aftakkingen van de spoel gezet. Dus steeds per band omzetten of omschakelen. Deze variant gebruikt 4 varco’s om dat te doen. Het zijn een common rotor/split stator en een dubbele varco met gescheiden stators en rotors.
De spoel zou ideaal een luchtspoel zijn, daar gebruikte ze vroeger standaard spoel materiaal voor. Ik had geen zin om tig meter VD draad te strippen en dat door geleiders te gaan weven in de hoop een stabiele constructie te krijgen. Ik had nog een staaf massief plexyglas liggen. Daar heb ik een stukje afgedraaid zodat de draad mooi bleef liggen en de dikte juist werd. Daarna de draad gewikkeld en met hotglue gefixeerd. Niet mooi wel effectief. Achter de knoppen heb ik schaalverdelingen per band. Tunen voor 160 gaat wat gevoelig maar de rest gaat makkelijk en snel.

Het originele artikel staat er bij als pdf

Het geheel zit gewoon op een plankje. Dat maakt het makkelijker om dingen aan te passen. Aangezien ik nog als eens met tuners experimenteer is dat wel zo makkelijk. Daarnaast zie je ook of er iets fout gaat en kan je (als je niet zendt :naughty: ) voelen of de boel koud blijft.

Van boven

Van opzij

Van voren

Het originele artikel: QST_Nov_1961_p51-54

This entry was posted in Antennas and tuners. Bookmark the permalink.

Comments are closed.