Transitor biasing mbv componententester en scoop

Mbv een componenten tester en een regelbare DC spanning (potmeter van 10K tussen 6V en massa in mijn geval met de loper naar de basis van de tor) Kun je heel mooi de reactie van een tor zien. Het scoopbeeld is 1V per divisie op de X-as. De Y as is stroom. Helemaal verticaal lortgesloten is 100mA en geen spanning, helemaal horizontaal is 0 mA (max spanning, geen stroom) In theorie want bij kortsluiting meet je nog altijd een minimale spanningsval over de 0,2 ohm stroomshunt.

Bij de tor zie je de eerste foto met bijna geen bias, de tweede loopt er al een flinke stroom en de derde gaat de transistor in verzadiging; dat betekent dat de BC diode ook gaat geleiden. Je ziet hier gedeeltelijk de bias stroom.

Zie onderschrift bij de foto’s.

Hier weinig bias. De schuine lijn naar beneden is een diode overgang tijdens de de negatieve helften van het meetsignaal (50Hz)

Hier is de tor flink open, er loopt veel stroom en dus is de spanningsval over CE nog maar klein (1V)

Hierbij is de tor in verzadiging. Er loopt maximale stroom, je ziet zelfs de biasstroom terug in dat vreemde bultje. De spanninsval over de CE overgang is bijna niets meer maar de 0,6V van de diodeovergang met het kleine stroompje is nu zichtbaar

This entry was posted in Experimental measurements. Bookmark the permalink.

Comments are closed.