Een nixie klok dead bug style

In het donker

Zendamateurs bouwen vaak op de dode torren manier. Ik wilde eens een nixieklok bouwen en dan leek het me leuk om dat ook op die manier te doen. Dus geen gaatjesprint of geëtst printplaatje nodig.

De omschrijving van lucky luke op CO vond ik wel mooi:

Fred’s werk heeft iets post-apocaliptisch. Alsof er ergens iemand nog stug doorhobbiet met de in een verlaten, stoffig magazijn gevonden onderdelen. De laatste mens op aarde met elektronicakennis in een samenleving die verder uit neo-holbewonders bestaat. En dan gewoon vrolijk doorhobbyen… ‘t ziet er prachtig uit, dat bouwsel, maar het heeft iets ruigs. En verdient inderdaad een doorzichtige behuizing. Een beetje een stoffige.

Ik begon op deze manier maar dat bleek toch wat onhandig aangezien ik er eigenlijk een soort hangklok van wilde maken.

het zijn 4017 decade counters en een 4013. er komen nog 40 torren bij

De uiteindelijke versie werd gestapeld. Boven het onderste dek wat je hierboven zien kwam een tweede dek met torren. De weerstanden werden direct op de 4017’s gesoldeerd en door gaatjes in dat dek gevoerd. De torren zitten met de emitter aan het dek vast en met de basis , zwevend, aan de tor. De collector is omhoog gebogen en via een draadje gaat deze naar het derde dek. Daar heb ik vlakjes gefreesd waar de nixies op gesoldeerd zijn. Aan de onderkant is een baan gefreesd waar de hoogspanning op staat. Weerstanden gaan via geïsoleerde gaatjes naar de anode van de buisjes.

Om de tijd te verstellen had ik het probleem dat de ingangen van de OR en AND poorten zweefden. Ze zijn hoogohmig en dat leverde veel problemen. De tijd was niet te verstellen. Na kwistig strooien met pull-up/down weerstanden en ontkoppel C’s en verder een buffer voor de snel en traag verstelling en een optocoupler voor de set schakelaar was dat opgelost.

De voeding is gebouwd mbv een boost converter. Een heel simpele schakeling op basis van een 555 . Ik had alleen geen IRF740 meer liggen dus nu zit er een superFET in. Beetje veel overkill voor 30mA maar het werkt en hij blijft lekker koud. In het begin kreeg ik hem niet aan de gang. Toen heb ik bij Paul van de smd shop  een paar spoelen speciaal voor schakelende voedingen gekocht en daarna werkte het gelijk goed. Deze hebben een resonantiefrequentie die ver boven de schakelfrequentie ligt en niet in verzadiging raken. de oscillator draait op 50KHz.

Het schema is gebaseerd op een schema van deze site: http://hem.passagen.se/ebcpecz/Tube/NixieClock/nixie.html

Het schema, ook op een alternatieve manier

De voeding: Deze heb ik via via gekregen. Ik weet niet meer van wie. Maar onbekende  tekenaar, bedankt.

De voeding van een onbekende auteur

Heel veel goede info over dit soort voedingen vindt je hier op de site van Ronals Dekker:  http://www.dos4ever.com/flyback/flyback.html

onderste trace: signaal op gate, bovenste op drain

De hoogspannings voeding

De achterkant

De voorkant

De 5 volt voeding maak ik  met een  buck converter . Deze is opgebouwd op basis van een TL5001 regel IC.

Buck converter

De voeding is nog steeds niet schoon genoeg. De klok loopt prima maar het verstellen van de tijd gaat nog niet altijd even soepel. Ik probeer nog een LPF en anders gaat er toch maar een 7812 en 7805 in.

Het kastje.

This entry was posted in Other projects. Bookmark the permalink.

Comments are closed.