Sub-nano puls generator

Om probes en scopen te kunnen testen heb je een heel snelle puls nodig. Het mooiste zou een Dirac puls zijn maar als je die al zou kunnen maken krijg je een trigger probleem.

De eerste werkt op 157V. Via een 1Mohm weerstand komt de volle spanning op de collector van de eerste tor te staan. Daardoor slaat deze door maar slaat ook het hele rijtje torren door. Ze gaan dan een beetje als een avalance diode werken. Doordat ze gaan geleiden zakt de spanning over de weerstand in een keer in, daardoor gaan de torren weer in sper. Met de condensator verleng je de tijd dat ze open staan enigzins. Je kan er de vorm van de puls mee vormen en zo stijl mogelijk maken. Het lijkt alsof je er de hoogte van de puls mee stelt maar feitelijk hou je de torren er iets langer mee open waardoor de puls langer bestaat en verder kan stijgen. Door drie torren te gebruiken maak ik de puls wat breder waardoor de scoop makkelijker triggert. Voordeel was ook dat iedere tor extra de risetime van de puls ongeveer 80pS korter maakte. Met 4 torren werd de amplitude te laag. Met een is hij het hoogste maar omdat 50 ohm ingangen en verzwakkers maar weinig vermogen mogen/kunnen verwerken wilde ik niet te veel amplitude. Het is nu 10,6V in 50 ohm.
Ik zit nu op ongeveer 700pS maar dat is moeilijk precies te meten. In ieder geval snel genoeg om scopen en probes tot dik 500Mhz te testen. Enige nadeel is de hoge spanning wat ik toch wat eng vind bij het testen van gevoelige apparatuur.

De formule: 350/Tr=BW
Tr in nanoseconden (risetime)
BW in MHz (bandbreedte)
Je meet de amplitude op 10 en 90% van de leading edge.

De torren zijn bsx20 npn torren maar het gaat met bijna iedere tor. Gewoon proberen wat snel is.

Het schema van de cascade versie

1nS/div 20mV/div met twee 10dB verzwakkers, dus 100x verzwakking.


Een laagspanning versie:

De  microstrip chargeline alleen was genoeg maar ik heb de coax toegevoegd voor een nog bredere puls. Deze is 500pS. Ik heb ook nog een 100pS  gemaakt maar de pulsbreedte (1nS) was te klein om een tragere scoop op te laten triggeren.  Deze draait op 35V. Hij is met SMD onderdeeltjes gebouwd. Ik gebruik een BRF93 op de zelfde manier als het schema hierboven.

500ps versie

De puls bij 5ns/Div

de puls bij 1ns/Div

This entry was posted in measurement projects. Bookmark the permalink.

Comments are closed.