Geen rolspoel ? Maak zelf een variometer.

Een variometer is een verstelbare spoel met als voordeel dat een keer rond, het hele bereik geeft. Dat bereik is kleiner dan dat van een rolspoel maar dat betekent ook een hele hoop minder ongebruikte spoel met bijbehorende nadelen. (spreidingsinductie) Zie hier voor de berekening: http://www.qsl.net/in3otd/variodes.html

Het is een luchtspoel waar een tweede spoel binnen in zit. Deze staan in serie. Door de ene te draaien binnen de ander krijg je te maken met onderlinge beïnvloeding en daardoor een variabele spoel. Je kunt ze voor bijna elke waarde maken. De mechanische opbouw is eenvoudig. Je ziet ze bij VLF antennes vaak gemaakt van emmers of vuilnisbakken. In de simpelste vorm laat je de ene spoel op een houten of kunstof asje binnen de ander draaien. (bv alles van stukken pvc pijp) De hoofd spoel splits je in het midden. Het eerste deel verbindt je met de begin van de binnenspoel, het eind daarvan gaat naar het begin van de tweede helft van de buitenspoel. Je hebt dan 3 spoelen in serie. Je kan die koppeling gewoon met draadjes doen maar dan moet je hem niet doordraaien. Een nok op de binnenspoel en een in de buitenspoel kunnen dat voorkomen. Ik wilde dat niet en heb een as gemaakt van koperen gaspijp. Deze bestaat uit twee tov elkaar geïsoleerde delen. Deze draait in twee bronzen busjes. De binnenspoel zit met het begin aan de ene ashelft en met het eind aan de andere. De buitenspoel zit gekoppeld aan die as helften dmv verzilvert koper gebogen sleepcontacten. De buitenspoel is gemaakt van 10mm uitgegloeide gaspijp, de binnenspoel van 10 windingen 1,5mm VD draad.

De in mijn F-match gebouwde variometer

Bouwtekening

This entry was posted in Radio projects. Bookmark the permalink.

Comments are closed.