F-match, een veelzijdige symmetrische tuner

Deze Fred-Match is een tuner die heb ik bedacht om een gebruikersvriendelijke symmetrische tuner voor mijn dipool te hebben. Ik gebruikte eerst een S-match maar deze was erg groot en stemde alleen goed 160 en 80 meter af. Met wat gepriegel lukte ook 40 met een swr van 1.5.

Een gewone LCC tuner heeft het hoogste rendement maar het nadeel is dat je steeds twee dingen moet verdraaien binnen de band. Beetje spoel extra, dan beetje C en zo op en neer tot hij goed staat. Door de toevoeging van de extra varco, parallel te zetten met de spoel door de door-koppelbrug buiten op, kan ik hem nu aan het begin van de band afstemmen en dmv de extra varco de tuner heel makkelijk over de rest van de band even bij tunen.

De variometer zit er in omdat dit een wat snellere afstemming oplevert dan een rolspoel zonder tel mechanisme. De waarde is zo gekozen dat deze op 160 en 80 bruikbaar is. Dat versneld het tunen. Voor de andere banden of bv voor gebruik als Asymmetrische LC tuner is er de rolspoel. Door de aansluitingen voorop te plaatsen , naar een idee van Ruud PF1F, kan ik de meest wilde combinaties maken en bijna elk type tuner opbouwen.

Diverse soorten tuners

Smith trace van een L-tuner

Front met aansluitingen

De binnenkant

This entry was posted in Antennas and tuners. Bookmark the permalink.

Comments are closed.