2 meter FM ontvanger

Het schema van de VFO

Dit is het schema waarbij de kring niet klopt met het schema. Een gewone collpits alleen een beetje vreemde kring. I had hem eerst met maar één toltrimmer. Daarmee draaide hij zeer stabiel op 63MHz zonder enige harmonische en 4Vtt. De tweede trimmer verlegde de grondtoon het naar 145MHz maar er zijn nu wel harmonische (-30dB onder de grondtoon voor de tweede en de derde -10dB). De oscillatorspanning is daarbij 1,2Vtt. De buis moet dus eigenlijk nog wat korter en dan met een trimmer worden uitgevoerd. Dat ga ik nog proberen. De spoel is een stuk gaspijp van 8 mm dik. Hij staat zo’n 15mm boven het grondvlak op een los stukje printplaat. Hij hangt via 15pF aan massa. Dat kon ik in simetrix niet zo tekenen.

Het betere loodgieterswerk

Er is nu een tweede kring toegevoegd en de buizen zijn korter gemaakt zodat ze resoneren met 1 trimmer. Hij draait nu op 155MHz. De stabiliteit is nu veel beter.
Na de tweede kring die inductief heel los gekoppeld is komt er +20dBm uit. Dat gaat via een LPF en 10dB weerstandverzwakker naar een minicircuits mixertje. Het RF van de antenne komt daar ook binnen na een versterktje en nog te maken preselectie. Daarna wordt het 10MHz IF versterkt en via een 3e orde LPF moet ik daar nu iets creatiefs mee gaan doen :lol:

Eerst nog een varicap afstemming maken voor de vfo en wat experimenteren met stabiliteits verbetering.

VFO en 10MHz deel

Hij is bijna klaar, probleem is nog dat ik te veel gefilterd heb. Ik moet nu 4 trimmers verzetten om wat te ontvangen. Hij moet dus breedbandiger in het vfo deel. Alleen een lpf achter de vfo en dan via een breedbandige aperiodische kring de mixer in.

Bijna klaar

Wordt waarschijnlijk vervolgd.

This entry was posted in Radio projects. Bookmark the permalink.

Comments are closed.