Spectrum analyser

Dit is een verslag van het spectrum analyser project van HAM-forum. Het is een 1 tot 500MHz spectrum analyser ontworpen door Timo, PE1FOD. De kits zijn door Timo en Tjalling, PE1RQM gemaakt. Keurig met beschrijving en onderdelen. Het is een project wat we met ongeveer 10 man hebben gedaan. Heeft in het totaal ongeveer 3 jaar geduurd. Het resultaat is erg goed. De basis is een Dantek TV tuner waarin de nodige modificaties zijn gedaan. Er is een IF module gemaakt met 25 en 250KHz bandfilter en een 4 trap video filter. De counter kan de centre frequentie weergeven en je kan een marker aan zetten. De counter geeft dan de frequentie van de marker aan. De ruisvloer ligt bij het 250KHz filter ongeveer op -105dBm. Een -100dBm signaal piept er nog net boven uit. Zonder verzwakker ligt de referentie gratitude lijn op -30dBm. Hij geeft 10dB/div aan en is mooi lineair.

Het kastje

Hier was de kast nog anders ingedeeld en ik had de display digits gespiegeld gemonteerd. Dat las toch wat vreemd af. Undecided

Sweep generator

De IF print met filter en log -detector ingeblikt

Onderkant print

De (definitieve )kast van boven af

De voorkant nog zonder de juiste knoppen

De afstemming van Fc  gebeurd door 50K multiturn met een 2K5 multiturn in serie. De marker door een 50K multiturn met  een 100 ohm gewone potmeter in serie.  Achterop zitten nog potmeters voor AFC, AGC en IF-gain. Ik heb geen interne verzwakker ingebouwd omdat ik diverse goede externe heb. De tweede BNC die nu niet is aangesloten is voor de nog te bouwen tracking generator.

En natuurlijk het resultaat

Een test signaaltje. Op de foto van de voorkant zie je de frequentie van de marker, die felle stip. Het is het -30dBm signaal van een HP 8640 met een -60dBc 2e harmonische op 60MHz. Het filter is 250KHz zonder videofilters ingeschakeld.

De tuner

VCO in dantec

This entry was posted in Homebrew Projects, measurement projects. Bookmark the permalink.

Comments are closed.