Minimalistisch “FM” superregje

Dit ontvangertje ontvangt de 3 meter omroepband. Hoewel het AM ontvangers zijn kun je er toch prima mee naar FM luisteren door op de flank af te stemmen.

Supperreg voor 3 meter

Het schema

Het zijn quenching ontvangers. Ze draaien op bv 100MHz en oscilleren tegelijk op bv 30KHz. Dat zie je op de scoop plaatjes. De gele trace is het signaal op de FET, dit is gemeten met een een probe waarvan de aardedraad aan de probe-punt is vast gemaakt als oppiklus. Deze lag een cm of 10 bij het ding vandaan. Je ziet de oscillaties aangroeien tot er bursts ontstaan. Een regeneratieve ontvanger zet je tegen het oscilleren aan om de gevoeligheid te vergroten. Deze “hikt” als het waren. Hij slaat steeds even aan en weer af. Zo’n burst is de FET die op de ontvangstfrequentie gaat oscilleren. De quenche frequentie het aantal bursts per seconde.

Het quenche signal

Het signaal op L3/R1 en de oppiklus

Hoewel minimalistisch zijn ze niet eenvoudig te bouwen. De kring is niet zo lastig. Dat is gewoon het standaard werk. 6mm boortje en daar 5 a 6 windingen om. Wat padder en trimmer Ctjes om hem in de band te krijgen en dan werkt dat wel. Het audio is zacht, er moet eigenlijk een C uitvoering gebruikt worden. Een tor met een flinke Beta dus. Ik heb een BC173C gebruikt. De Fet is in mijn geval een BF256C.

De quencefrequentie wordt bepaald door weerstand en condensator onder de smoorspoel van de source. Ik heb daarvoor een meerslags 5K instelpotje gebruikt. De quence frequentie en vorm bepaald de selectiviteit maar te veel en je hoort het ook in het audio terug.

Het quenche signaal, geel en audio in blauw

Het quenche signaal, geel en audio in blauw

Het audio signaa; uitvergroot

Je ziet hier dat het audio aardig schoon is op wat rimpeltjes boven op de sinus. Deze hoor je echter niet meer daar ik de quence frequentie boven de gehoorgrens heb staan.

De moeilijkheid bleek de smoorspoel te zijn. Ik heb er diverse geprobeert. met sommige deed hij het heel zacht met andere helemaal niets. Uiteindelijk was de beste keus een antiek geval uit een oude buizenradio. 18uH (staat fout in het schema) en gemaakt van litze wat op zo’n weerstandvormig lichaampje is gewikkeld. Heel kunstig tot een smal maar hoog meerlaags spoeltje.

De spoel is bij 1KHz op de LCR meter 18uH en 3,3 ohm
Daarna op de VNA gemeten:
30KHz: 24uH, 3,3+j5 |Z|=6 ohm, Q=1,4
100KHz: 23uH, 3,3+j15 |Z|=15,5 ohm Q= 4,4
100MHz: 5,2pF !! 36-j300 |Z|= 301 ohm

Voor het quench signaal is de RFC dus  onzichtbaar en voor het RF is het een capaciteit.

Het zijn wel kleine stoorzendertjes. Dat quenchen gaat tot ver in het spectrum door. Het eerste plaatje is het spectrum van 1MHz tot 1GHz met de superreg uit. De tweede foto met de ontvanger aan. Hij is vanaf 100Mhz iedere 100Mhz verder aanwezig muv 500Mhz. Joost mag weten waarom hij die overslaat.

Het spectrum voor de superreg aanstaat als referentie

0-1GHz spectrum wanneer de Superreg aanstaat

Je kunt je voorstellen dat de buren niet blij worden als je deze ontvanger op een buitenantenne aansluit. Het AT ook niet trouwens Wink

This entry was posted in Radio projects. Bookmark the permalink.

Comments are closed.