Diplexer voor 2 en 70

Een diplexer is een combinatie van een hoog doorlaat (HPF) en een laag doorlaat filter(LPF). Van de 2 meter transceiver naar de antenne gaat het signaal door het LPF. Van de 70 cm set gaat het door een HPF. Als je nu de 2 meter set gebruikt dan gaat dat signaal door het LPF naar de antenne maar het wil ook naar je 70cm set. Daar komt het echter een HPF tegen wat het 2 meter signaal onderdrukt. In dit geval met zo’n 50dB. Ik werk met 25W dus daar blijft dan 200 microWatt van over. Dat kan geen schade aanrichten. De andere kant op werkt het ook zo. Als je op 70cm zendt dan gaat het signaal ongestoord door het HPF heen naar de antenne maar het LPF voor de 2 meter ingang zorgt dat het signaal niet die kant op kan.

Belangrijk is een goed afgeschermd doosje en een hele goede aarde van de connectors aan het massavlak. Bij mij was alleen de verbinding van de printplaat middels een strook koperfolie naar het aardpunt in de kast niet voldoende. Pas toen ik alle connectors ook nog van een massa voorzag was het optimaal.

Een filter introduceert ook een verlies. In dit geval 0,15 en 0,5dB op de plaatjes. Je ziet echter dat de SWR nog niet optimaal is. Dat komt omdat deze metig aan een ideale dummyload is gedaan maar de afregeling op de antenne. De SWR is dan precies 1 , het ding werkt dan tevens als een klein impedantie aanpassertje. Het verlies is dan op beide banden minder dan 0,15dB. Vaak zie je een verlies van 0,8dB. Klinkt erg onschuldig maar dat is bij 25W output al 4,2W en dat is best zonde. 0,15dB is 0,85W

Het schema

Het schema heb ik gemaakt en geĆ«muleerd in Simetrix. Vandaar de weerstanden en voedingsymbolen. Voor de geĆÆntresseerde, dit is een erg makkelijke manier om S-parameters te meten. De middelste weerstand is de antenne poort.

Ik heb het filter met een network analyzer nagemeten. Belangrijk is dat de ingangen een goede SWR laten zien, er weinig verlies is van ingang naar antenne en vooral ook dat er een goede isolatie is van de ene set naar de andere. Zelfs als de antenne er niet aanzit. Anders wordt het een duur foutje. De set die op zenden staat is meestal wel beveiligd tegen zenden zonder antenne (incidenteel) maar de set die op ontvangen staat kan geen 25W aan. Deze diplexer voldoet aan die eisen.

In zijn metalen kastje

Afregelen met SWR meters is een wat onbetrouwbare methode. Je moet namelijk de swr (trace S11 return loss en S11 VSWR) goed hebben maar ook de doorlaat (trace S21) en je kan een goede swr krijgen met een niet optimale doorlaat.
Beter is een combi van een directional bridge en meetzender en een goede powermeter die het meetsignaal van de meetzender goed aankan.
De meeste SWR meters zijn nog al doof en onnauwkeurig.
Hieronder vind je de link naar uitleg over het gebruik en de bouw van zo’n bridge.

http://www.pa4tim.nl/?p=108

Poort isolatie meting

Dit een meting van de isolatie. Het is wat verwarrend lezen misschien vanwege de veelheid aan traces. Het zijn namelijk twee sweeps waarbij de ene in het geheugen is gezet, toen de poorten zijn omgedraaid en daarna de tweede sweep.

Instertion loss, ofwel doorgangsmeting

Dit is de aanpassing van de in en uitgang en het insertion loss. Hier weer het zelfde verhaal qua traces.

Nog een fototje

This entry was posted in Radio projects. Bookmark the permalink.

Comments are closed.