500 KHz CW zender voor de amateurband

Ik heb een zender gebouwd op basis van dit :schema

Het schema waarop de mijne gebaseerd is.

De zender


Ik heb alleen een IRF840 gebruikt. De oscillator wil niet anders dan 8MHz dus dat ga ik nog veranderen. Ook ben ik nog niet tevreden over het filter. Het filter in het schema gaat uit van een andere FET met andere eigenschappen. Het bestaat in principe uit een impedantie aanpassing gevolgd door een low pass filter. Je bied de FET een belasting aan welke zodanig is dat hij het gewenste (en haalbare) vermogen afgeeft. Ik ben uitgegaan van een 7 ohm drain belasting.

van boven

Als antenne heb ik de feeders van mijn kippenladdder samengenomen. De dipool wordt zo dus een soort T-antenne. Mijn antenne is op die manier 16,49-j536 op 600 meter. Om hem aan te passen gebruik ik een 120uH spoel naar aarde. Deze heeft wat aftakkingen en ik heb de boel afgeregeld tot ik de beste aftakking had. In theoroie zou hij 118uH moeten zijn en ik gebruik nu twee windingen minder dus dat zit aardig in de buurt. De spoel is gemaakt van 13 meter installatiedraad op een 11mm stuk regenpijp. Van de top van de spoel waar de antenne zit aangesloten loopt een serie varco naar de zender. De massa zit op een aparte HF aarde. Dat is erg belangrijk om de verliezen te minimaliseren. Het rendement van zo’n mini antenne is laag . Elke antenne is voor 600m een miniantenne, een kwartgolf is 150 meter. Als je hem nu 15 meter maakt is dat dus 1/10e daarvan. Vergelijk het met een vertical voor 80 meter die 2 meter lang is.
Je kunt er best veel stroom injagen maar om een goed EH veld op te wekken moet de verdeling van de stroom over de antenne goed zijn. Zit de stroom alleen beneden dan loopt het als het ware zo de grond in. Er straalt weinig uit. Als je nu een topcapaciteit toevoegd dan verplaatst de lading zich omhoog. De stroom verdeling over de antenne wordt beter en je gebruikt je hele antenne efficienter. Bij mij is de top capaciteit dus 50 meter draad. De vertical zelf is de kippenladder en deze is 10 meter lang.
Gebruik voor de spoel en varco goede componenten want de spanning is bizar hoog. Bij 20 W staat er al 1400 Vtt over de spoel.

Ik heb de boel in simetrix gezet en de spanningen komen aardig overeen en laten zien dat ik op dat gebied nog wat uit te vogelen heb.

Stroom

Spanning

Stroom door load

Bij de eerste korte test kreeg ik twee rapportjes uit Friesland. Dit was met ongeveer 20W zendvermogen. In EIRP praat je dan in mW’s.

Het vermogen kun je als volgt berekenen aan de hand van de antenne stroom. Dit is de manier zoals het ook voor professionele MG zenders wordt gedaan. (Met dank aan PF1F voor de methode)
EIRP = (69 Heff Ia /λ )2 Voor f=502,5Khz wordt het: (0,115 Heff Ia)2

De antennegain t.o.v. iso zit hier al in. Het mooie van deze formule is dat je geen rekening hoeft te houden met verliezen. Je meet nl. de stroom en daar gaat het om; heb je verliezen, wel, dan meet je een lagere stroom, maar de formule blijft gelden.

Het product van antennestroom en effectieve antennehoogte moet dus onder de 19,5 blijven om aan de vermogensregel (EIRP<= 5W) te voldoen.

En zoals meestal bij mijn projecten. Hij werkt, opdracht geslaagd en nooit meer gebruikt. De soldeerbout moet roken Cool

This entry was posted in Radio projects. Bookmark the permalink.

Comments are closed.