VNWA vector network analyser

Dit zijn wat foto’s van de  VNWA kit  van SDR-Kits . Ik heb er twee gebouwd. Hij is ontworpen door Tom , DG8SAQ en wordt verkocht door SDR-Kits via Jan, G0BBL (een Nederlander die in Engeland woont) Er is een actieve support groep op de Yahoo reflector. Ook nieuwe software releases enz. worden hier aangekondigd.

Deze VNA is eigenlijk ontworpen voor 0-500MHz maar werkt ondertussen prima tot 1300MHz. Hij heeft heel veel functies. Naast VNA is het ook een spectrum analyser, zelfs met tracking generator welke op een andere frequentie kan lopen dan de ontvanger. Handig om mixers te testen. Ook een erg uitgebreide TDR functie. Naast het gewone VNA werk kan hij in VNA mode ook als super precieze LCR meter dienen en heeft een radar plot functie om antenne stralings-diagrammen te meten.

Het is een echte VNA met 12 term error correctie en de mogelijkheid om twee en drie poorts metingen te doen. Ook kan je SP2 en 3 files maken en inlezen. Het is dus geen antenne analyser met wat extra’s. Als antenne analyser is hij bijna niet te kloppen maar net als elke echte VNA liegt hij tegen jou als jij tegen hem liegt. Je moet dus weten waar je mee bezig bent en goed thuis zijn in de techniek van het calibreren.

Ik heb een VNA cursus geschreven welke in “uitleg van RF onderwerpen” staat. Daar staat nog meer info over netwerkanalyse en het meten met een VNA.

Hier ben ik aan het werk met de bouw van de tweede.

vwna

Aan het solderen via de loeplamp

Het werkblad

DE aangepaste microscoop

Ik werk op een aluminium plaat welke geaard is via een 1Mohm weerstand. Ook gebruik ik een ESD bandje en ESD bout van Weller met een paar extra dunne punten. Ik pak het component met een pincet en klem het daarmee vast op de print. Daar zit al wat flux uit een fluxpen op. Ik soldeer dit met zilverhoudend soldeer. Na het solderen bekijk ik bij IC’s via de microscoop rechts het soldeerwerk. Rondom de lens heb ik een rijtje witte leds gemaakt. Dit was de tweede die ik maakte voor een vriend. De eerste staat links boven op het uitstekende plankje.

Een blik op een van de twee printplaten

Het ding bevat twee printplaten en een paar honderd onderdelen. Erg veel werk om te maken maar het resultaat is de moeite waard. Ik had een hele reeks foto’s van alle stappen maar de VWNA is dadelijk niet meer als kit leverbaar dus bij deze de verkorte versie.

VWNA print klaar

Ingebouwd in het kastje

VWNA kastje

Test set

Ik heb hem uitgebreid met een testset. Deze bestaat uit 4 relais welke door de VWNA worden aangestuurd.  Ik heb het spul in een 19″ kast gebouwd. Dit om een plek te maken voor de laptop, een hoofd-schakelaar te hebben waar ik de boel mee kan aanzetten en omdat het kastje zo klein was dat het met een wat uitgebreide meetopstelling alle kanten op ging. Ik gebruik hem toch niet in het veld.

Ik heb een optocoupler gebruikt in dit schema wat iets “overkill” gemaakt is. De darlington is een BD677 maar LT-spice heeft dat model niet. Het relais bedient vier amphenol 6GHz coax relais welke het DUT omgekeerd aansluit. De leds zijn twee-kleurig.  Groen is RX en rood is TX. Zo kan ik zien of het relais goed staat en welke poort bezig is. De software schakelt bij 2  poorts metingen zelf over maar je kan het ook met de hand doen (via de software)

Schema testset

De hele opstelling

Een screenshot

Ik heb er nu een tweede bij. Deze kan worden uitgerust met een breakout board waardoor je minder stroomverbruik hebt en hij S11 en S21 in een sweep kan doen. Maar er is nu ook een aansluiting voor een RF-IV board. Dit board wordt als kitje door Ivan Makarov uit Canada gemaakt. Het was er in een paar dagen.

http://www.makarov.ca/vna.htm voor zijn website.

RF-IV metingen zijn bedoeld om componenten te meten die ver afwijken van 50 ohm. Met port 1 stuur je stroom door het component en met port 2 meet je de spanning over het component. Je kan mbv een custom trace en een T-stuk iets vergelijkbaars doen maar de software ondersteund deze mode en de vnwa stuurt de schakelaars op het board. Dat maakt het een stuk eenvoudiger dan het gebruik van een custom trace

breakout board kit en RF IV kitje (rechts)

.Some fixtures for the VNA

Fixtures for VNA and RF-IV head

 

This entry was posted in measurement projects. Bookmark the permalink.

Comments are closed.