Bugjes nader bekeken

Dit misbaksel is voor de 3 meter band. Het is een FM-bug. Het schema komt hier vandaan. http://users.telenet.be/ranzigen/td_cir … m_bug.html
Dit heb ik gebouwd omdat er op CO zoveel vragen over voorbij kwamen van mensen die hem niet aan de gang kregen. Echt geweldig is hij niet. Hij zendt sterke harmonische uit tot over de 1,5GHz.
Stabiel is hij ook niet. Wel redelijk gevoelig. Je kunt er niet zomaar muziek op zetten. Dan moet daar wel een potmeter tussen. Een LPF wordt al lastig want alles na de collector trekt de oscillator mee. De ideale belasting lijkt 130 ohm. Een 60 cm antenne is echter maar 6 -j19000 ohm. Dat werkt dus voor geen meter.

belabbert bugje

FM modulatie ???

Oja, het is een FM bug, schijnt het. Dit is de modulatie, ziet er anders echt heel erg als AM uit Cry

Modulatie op spectrum analyser

Spectraal plaatje van de modulatie die hoort bij onderstaand scoopbeeld. Er zit nu een LC netwerkje achter wat hem naar 50 ohm heeft aangepast. Hij bleek maar iets van 7 ohm te zijn. Zo ziet zware overmodulatie er op de scoop en SA dus uit. De omhullende mag bij AM niet tegen de nullijn komen. Dat is 100% modulatie. Als er zoals hier een heel stuk vlakke trace komt is er zware overmodulatie.

Overmodulatie

k heb er nu ipv de eerste tor een 1n4004 in sper aan de collector gemaakt. De trimmer is nu een toltrimmer en nu doet hij het prima. Hij is te tunen naar 50 ohm. Niet dat ik hem aan een antenne ga hangen maar dat meet wat makkelijker. Hij sloeg anders bij de minste belasting weer af. Hij produceert nog steeds bergen harmonische maar ze zijn nu iets minder sterk en “nog maar” tot 1GHz. Met 1000Hz gemoduleerd klinkt hij nu zuiver. Stabiel is iets anders en het handeffect is , hoe zal ik het zeggen, nogal aanwezig.

De modulatie op de SA en daaronder scoop:

De modulatie ziet er al veel beter uit

Modulatie met nog steeds AM sporen

De patient

Smith chard van aanpassing

De hier gesimuleerde aanpassing klopte mooi met de praktijk meting.

Verdere experimenten:

Omdat ik toch wel benieuwd was of zo’n ding nu ook beter kon heb ik nog wat verder getest.
Het resultaat valt niet tegen. Het is in ieder geval bijna echt FM, Er zit nog wat PM bij volgens mij. De geluidskwaliteit is erg goed en het bereik is boven verwachting. Ik had hem via een verzwakker op de 50 ohm ingang van de spectrum analyser aangesloten en er een draadje van 30 cm aan vast gemaakt. Met tune-varco C7 hem gepiekt. Het vermogen was toen 0dBm. De 2e harmonische was -30dBc. De laatste was -50dBc bij 1GHz. Daarna er een LPF achter gehangen en toen was hij echt schoon.
Dat filter is echter een 8e orde low pass wat ik voor meet-werk gebruik. Ik heb in het schema een wat eenvoudiger filter toegevoegd. Dit heb ik dus niet gebouwd maar zou redelijk in de buurt moeten zitten. Met een tracking generator of VNA kun je dat zo afregelen. De eerste harmonische is dan bijna -50dBc wat wel netjes is voor een bugje.

spectraal plaatje

Spectraal plaatje tweede bug

Het bereik is een beetje een probleem. Aan de SA (dus dummy) en dat 30 cm draadje hen ik even getest met een ipod als audiobron. Ik ben met een radio naar buiten gelopen en kon hem 200 meter verderop nog redelijk horen. Op 100m was hij nog buitengewoon sterk. Het is dus beter hem in te blikken en na het filter een 50 ohm weerstand te zetten en dan een paar cm draad naar buiten zodat je binnenshuis blijft.

Zenden op de 3 meter band is illegaal en de boetes zijn fors, meer dan 1000 euro. Ook Buma/stemra kan je om een niet vrijwillige donatie komen vragen. Dit schema is in principe wel kloppend alleen zag ik later dat er iets is fout gegaan, de koppeling tussen de twee delen is weggevallen. Dat heb ik nu aangepast zoal ik dacht dat het zat. Het gaat ook niet om nabouw, het ging er om te laten zien dat een bug ook behoorlijk kan worden gebouwd. Maar zonder ervaring en meetapparatuur zul je deze niet goed krijgen. Het filter/aanpas gedeelte is erg kritisch en de oscillator slaat makkelijk af. Het is geen “no-tune” Voor een andere frequentie moet je weer diverse zaken goed zetten en pieken. De varicap is een driepotige, ik kon het type niet meer lezen maar deze werkte het beste.

FM modulatie tijdens afspelen muziek

Puur FM zoals je ziet

Schoon signaal

X,Y mode plaatje van de modulatie.

Dit is X,Y mode. Het audio op de X en de output van de bug op de Y. Ik kon nergens vinden hoe dat er uit moet zien maar het is in ieder geval geen AM.

Het schema

This entry was posted in Radio projects. Bookmark the permalink.

Comments are closed.