AM zendertje tbv oude buizenradio

AM zendertje in kast gemaakt door eigenaar

Dit heb ik gemaakt voor een kennis die oude radio’s verzameld. Het is een klein AM zendertje met 4 buizen waar je een mp3 speler op kunt aansluiten. De AF buis is een EF86, de andere EF80’s. De ferrietstaaf zat er op als antenne voor de 4e buis erop zat maar dat deed veel te weinig. Je wil om dat te laten werken veel stroom erdoor heen hebben voor een magnetische kopppeling maar dan is er nagenoeg geen spanningsversterking meer.
De oscillator is een eco uitvoering van collpits. De oscillator gaat naar het stuurrooster (g1) van de derde buis. De AF versterker moduleert de derde buis op het schermrooster (g2). Het signaalspanning wordt daarna door de laatste EF80 versterkt.

Het bereik is met een draadje van 50cm via een condensator op de anode een paar meter. Met een meter of 5 draad eraan kom ik het hele huis door.

Het schema is niet foutloos, bouw het dus niet klakkeloos na. Iemand die weet wat hij doet komt er wel uit. De anode weerstand van de derde buis is bv 49Kohm geworden. Aan de hand van de meetgegevens heb ik nog wat aanpassingen gedaan en daarvoor ook al. De laatste buis heeft nu bv een 15K anode weerstand. Ik bouw met een principeschema, teken het dan uit en verander vaak dan nog vanalles en vergeet het schema weer bij te werken. Zo nu ook Wink (en daarnaast weet ik zo ook zeker dat het niet voor piraten doeleinde wordt nagebouwd aangezien dit niet legaal is)

Principe schema, klopt voor 95%

De onderkant

Glowing in the dark

This entry was posted in Radio projects. Bookmark the permalink.

Comments are closed.