zeer low budget antenne analyser

Deze gemoduleerde ruisbron is geschikt om je antenne mee te meten of om als indicator tussen set en tuner om je tuner stil te tunen. Hij is redelijk precies. Een zelfbouw alternatief voor een commerciële analyser voor een fractie van de prijs. En in tegenstelling tot de bekende 3 letterige klopt de complexe impedantie van deze wel.

Wat hij doet is een breedbandig ruissignaal neerzetten wat met 1KHz wordt gemoduleerd. Op de RX uitgang sluit je een ontvanger aan en je draait aan de potmeter en varco tot je geen toon meer hoort en de  S meter van je set dood in de hoek ligt. Daarna lees je de ohmse impedantie, R uit het R+jX deel, van de potmeter en de reactantie van de varco schaal af.

De schakelaar heeft twee standen.  Met de 82pF bijgeschakeld is het brugevenwicht precies de halve varco capaciteit. De ene kant op is dan inductief, de andere kant capacitief.  Dat is het jX deel. De inductieve kant is het positieve deel van de impedantie, negatieve deel lees je af als de varco capacitief staat.
Met alleen de 47pF is hij over de hele schaal capacitief. Dit om een groter bereik te hebben.
Als je het imaginaire deel wil meten tot zo hoog mogelijke frequentie moet de bouw HF netjes gebeuren, wat best lastig is als je het ook nog in een kastje wil bouwen. Er zijn dus waarschijnlijk hier en daar wat compensatie trimmertjes naar massa nodig aan een van de twee brugkanten.
Dit om inductie van bv potmeter op te vangen. Ik heb geen draad gebruikt maar stroken printplaat. Dat veroorzaakt minder zelfinductie. Eigenlijk was compensatie hier niet eens nodig maar zo kreeg ik de varco precies in het midden.

Het schema is uit het ARRL antenna handboek. Ik heb alleen torren met een Ft van 1,5GHz gebruikt. Zo kan je hem ook voor 2 en 70 gebruiken. Thermische ruis is aanwezig tot 26GHz dus hoe hoger de Ft hoe hoger je de ruis nog versterkt. De uiteindelijke bouw-netheid bepaald hoe hoog hij bruikbaar is.

IJken is makkelijk. De potmeterschaal met een multimeter. De varco met een goede C meter en dan in pF ijken. Je moet het daarna wel omrekenen naar Xc in ohm op de frequentie van interesse. Je zou ook een schaalverdeling kunnen maken. bv van 1 tot 10. Dan maak je daarbij per band een lijstje met de reactantie per schaaldeel.

Belangrijkste is de nulling. Je zet er een 50 ohm bnc dummy op. Dan draai de de potmeter op 50 en varco op nul. Nu moet je geen ruis pieptoon meer horen en niet meer ruis dan normaal. Is dat niet zo dan moet er een compensatie trimmertje bij. Ik heb de varco schaal niet geijkt omdat ik hem alleen als tuner hulpje gebruik. Dan hoef ik geen tune signaal neer te zetten maar kan ik stil tunen. Daarvoor zet je hem eerst met een dummy op precies 50 ohm resonant en daarna draai je de tuner zo dat je niets meer hoort. Lukt het tunen niet zo dan kun je aan het ding, in tegenstelling tot een gewone brug, zien door er aan te draaien wat je antenne is en zo weet je of je hoog of laagohmig en inductief of capacitief moet compenseren.

Schema noisebridge

DE binnenkant

Van een andere hoek

Je zou hem op een batterij kunnen laten werken maar ik gebruik hem op 12V. Ik gebruik hem altijd op vakantie om de vakantie antenne af te regelen.  Mijn vakantie set werkt tenslotte ook op 12V dus dat heb ik altijd bij me.

Hier zie je goed de stroken als inductie arme verbinding.

This entry was posted in measurement projects. Bookmark the permalink.

Comments are closed.