De standby ontvanger (soort kristal ontvanger)

Dit is geen kristalradio maar lijkt er wel wat op. Het is een oud schema uit een muiderkringboekje. Het is een pnp germanium tor welke echt versterkt. Hij krijgt zijn spanning van de antenne. Je hebt wel een behoorlijke antenne nodig natuurlijk en een goede aarde. Een kristal-oortelefoontje kon het volume niet aan en ging vervormen maar een 600 ohm koptelefoon deed het prima. De rfc (100mH) met 500-1000pF is een LPF. De R met 2 C’s parrallel is de truc. De Elco laad op tot de max amplitude en zorgt voor een DC bias op de basis. Daardoor kan er stroom gaan lopen door CE. De tweede condensator zorgt er voor dat het RF signaal doorgaat en gedetecteerd kan worden tot LF en tevens versterkt. Het filter zorgt dat het LF naar de koptelefoon gaat.

Het ding is niet echt fotogeniek. Gewoon alle componentjes aan de varco gesoldeerd.

Het schema

De tor heb ik later nog vervangen door een tesla GC510. Deze maakt het helemaal bont. Er stond 3V LF signaal over de koptelefoon. Het bereik is 450-830 KHz. Echt selectief is hij niet. De sterke zenders breken makkelijk door. Ondanks de nieuwe spoel van 158uH gewikkeld met litze op ferriet. Het was in ieder geval een leuk experiment.

UPDATE

Ik heb hem nog eens opnieuw gebouwd. Ditmaal helemaal nog wat andere torren geprobeerd maar die Tesla deed het toch nog steeds het beste. De selectiviteit is een stuk beter dan die van een kristalontvanger ondanks, of misschien juist dankzij ?? de “slechtere” spoel. Ik heb nu wat verschillende RFC’s gebruikt en met deze was het geluid wat normaler en niet zo oorverdovend hard. De vorige versie gebruikte twee ingegoten 100uH in serie. Hier zit een dikke 1A RFC in.

standby ontvanger II

Voor wie er geen genoeg van kan krijgen, er zijn meer van dit soort experimenten geweest. Vooral in de jaren 60 met de opkomst van de tor. Deze komt uit een oude Radio Bulletin. AC de Groot heeft meerdere van dit soort experimenten gedaan.

uit: Radio Bulletin.

Nog een variant: deze is uit Jongens-transistors van Kluwer uit 1974

This entry was posted in Radio projects. Bookmark the permalink.

Comments are closed.