Hydrodyne, een nieuw soort ontvanger voor 80m SSB

Hydrodyne

De hydrodyne

Mijn trots. Mijn eerste zelfbedachte ontvanger.

Deze ontvanger ontstond omdat ik eens iets wilde bedenken wat er nog niet was. Het principe is gebaseerd op een Homodyne, een DC en een 1V1.
Feitelijk is het een 1V1 waarbij ik door een meelopende BFO de ontbrekende carrier voor een SSB signaal zelf uitzend (koppel het in op de antenne-koppelspoel). De ontvanger detecteert dus gewoon AM. (denkt hij :lol: ). Voordeel is dat de 1V1 zich locked aan die BFO en omgekeerd. Hij is dus erg stabiel en een CW QSO is dan ook makkelijk te volgen. De afstemming is allesbehalve gebruikersvriendelijk, het duurde bijna een kwartier voor ik alle knoppen goed had maar als het lukt wordt je beloond met SSB in AM kwaliteit. feitelijk is het een DSB ontvanger.  Een leuk ding om na te bouwen als je geduld en vooral doorzettingsvermogen hebt. Het is niks voor beginners. Het prototype deed het direct, de definitieve heeft me twee weken gekost. Oja, om het mezelf niet te makkelijk te maken is het een 24V versie geworden. Ik had hem berekend voor 230V maar Eat heeft hem teruggerekend naar 24V want waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan.

Hij is per ongeluk hydrodyne genoemd. Het zou hetrogen ofzo worden maar ik gebruikte per ongeluk hydrodyne wat ik toen van Eat moest vast houden vanwege de hoeveelheid bloed, zweet en tranen die de bouw gekost heeft. (hydro heeft met vloeistof te maken). Leuk is ook dat ik er mee in Rosmalen op de beurs stond op de CO stand. Er waren mensen die hem herkende van CO waar hij in een topic langzaam maar zeker vorm kreeg. En ook een mijnheer die mij kwam vertellen dat ik me vergiste. Een hydrodyne bestond niet, ik bedoelde vast Hetrodyne. :snooty: .

Dit ontwerpje bestaat uit 2 pentodes en 2 triodes. De boel is starved ingesteld.  Nadeel is dat je het geluid nog een aparte LF amp moet insturen maar voor de ontvanger zelf maakt het niets uit en de onderdelen zijn een stuk makkelijker te vinden. Is ook een stuk veiliger meten en testen en met een goede voeding heb je ook geen brom.

De voedingspanning wordt bepaald door het aantal gloeidraden. Anders kun je andere spanningen kiezen en bv een aparte 6,3V voeding met een LM317 maken voor de gloeidraden.  Hier zitten echter 5 gebruikte gloeidraden in. Voor de meelopende BFO wordt een ecc 81 gebruikt waarvan pin 9 aan aande ligt en pin 4 en 5 samen parallel in serie staan met de rest. Dat maakt de voeding 4×6,3V.

De bfo uitgeschakelt levert een 1V1 op. De eerste pentode is een voorversterker/preselectie, de tweede een generatieve detector. Het grote voordeel van een pentode hiervoor is dat je de terugkoppeling via het grid 2 veel beter kunt controleren dan dat bij een triode het geval is. Let op, hier wordt een “echte” HF pentode gebruikt op een 7 pins voet. (gewoon omdat ik die had liggen) de rest is 9 pins noval. Zoals elke generatieve ontvanger “locked” hij zichzelf aan het hardste signaal. Je krijgt dus vaak een kakefonie van omroepzenders of moet erg goed filteren. Door de BFO/VFO geef je nu de detector een “houvast” Deze “locked” nu aan het BFO signaal. Dit is afgekeken van de synchrodyne/homodyne. Door daar nu nog een fijnafstemming op te zetten kun je CW en SSB beter hoorbaar maken. Je injecteert de draaggolf dan weer op de juiste plaats en de detector ziet feitelijk een soort half AM. De spoelen die ik gebruik zijn 11 uH, de varco heeft 3 banken van 70pF. Er zit zog een vaste C en trimmer over. Daarnaast op de preselectie en de bfo een klein varcotje met padder zodat je nog iets van 20pF hebt voor fijnafstemming.

SSB klinkt hierop erg natuurlijk doordat er geen filtering nodig is. Geen blikkerig donald duck geluid.

Natuurlijk de verplichte binnenkant:

De binnen en boven kant

Het schema van de Hydrodyne

This entry was posted in Radio projects. Bookmark the permalink.

Comments are closed.