Bitx20

Mijn eerste transceivertje. De befaamde bitx20. http://www.phonestack.com/farhan/ voor de 20 meter band.

Leuk ontwerp. Heeft me veel moeite gekost om hem aan de gang te krijgen maar daar heb ik veel van geleerd. Vanwege het afregelen dit ding ben ik me uiteindelijk gaan interesseren in netwerk analyse. Het SSB filter bestaat uit vier kristallen en die moeten qua resonantie vlak bij elkaar zitten. De trafo’s in het schema zijn wat lastig want Joost mag weten hoe groot een tab-washer is. Onderdelen die in India misschien heel anders zijn dan hier.
Uiteindelijk mbv een sweepgenerator afgeregeld , in een echt kastje gebouwd en toen geprobeerd tijdens de PACC contest. Dat resulteerde in een verbinding met Polen . Best grappig maar hij is, voorzichtig gezegd, niet erg frequentievast. Tijdens de beurs in Rosmalen heeft hij op de Circuits online stand gestaan. Er ging wat mis bij het transport en er is een accu in leeg gelekt. Ik kan je nu uit ervaring vertellen dat dat niet echt bevorderlijk is voor de componenten. In de zomer van 2010 nam ik hem mee op vakantie maar hij deed niet veel meer. wel rammelde er wat. Dat waren onderdelen die er uit gerot waren. Hij wordt tzt wel weer een keer hersteld. Mijn eerste zendertje wat zoveel bloed, zweet en tranen heeft gekost bewaar ik toch maar.

Dit was de eerste versie

De definitieve behuizing

Maar ook de binnenkant is een paar keer herbouwd. Zo zag het er definitief uit:

De binnenkant van de uiteindelijke versie

Je ziet links onder de VFO met fijnafstemming, Daarnaast de afstemcondensator. Links boven in de versterker welke 5W kan leveren. Rechtsboven zit de BFO. De rommel daartussen in zijn alle bi-directionele versterker trapjes.

Wil je ook eens zelfbouwen, een bruikbaar apparaat overhouden en een hoop leren dan is dit een erg goed project. Er zitten geen obscure onderdelen in. Het is duidelijk omschreven en alles kan je stap voor stap.

Belangrijk bij het afregelen van de filters is dat je dat doet in de kast waar hij in komt en alles op de plek waar het hoort. Nog beter is om de filters in twee kleine doosjes van printplaat onder te brengen. Dan worden ze niet zo makkelijk beïnvloed door de omgeving.

Het originele Bitx20 schema

This entry was posted in Radio projects. Bookmark the permalink.

Comments are closed.