Trimsleutels

Bij het afregelen van oude radio’s ontkom je niet aan het verstellen van trimmers en spoelen. Gebruik daar NOOIT een gewone schroevendraaier voor. Ten eerste beinvloed het metaal van de schroevendraaier de capacitiet of inductie. Ten tweede kun je er heel makkelijk iets mee mollen. Beter dat je een trimsleuteltje breekt als dat je ineens twee trimmers hebt of een spoelkern afbreekt. De derde en eigenlijk belangrijkste reden is veiligheid. Bij een collins TCS staat er bv 250V op de schroef van de trimmer. Als zo’n trimmer dan ook nog diep zit en je met je schroevendraaier tegen de massa aantikt omdat je gelijk op je voltmeter of scoop zit te kijken, heb je gelijk vuurwerk. Maar je zet zo ook makkelijk jezelf onder stroom.
Er zijn trimsleutels als inbus, dopje, kruiskop, gewoon blad enz. Handig zijn de uitvoeringen waarbij het blad verzonken zit in een buisje, dat zakt om het schroefje heen zodat hij er niet steeds afschiet. Ze zijn kwetsbaar en breken vrij makkelijk. Dat is balen maar als het niet was gebeurd had het je waarschijnlijk een trimmer of kern gekost en van een 70 jaar oude ontvanger zijn die niet altijd makkelijk te krijgen.

Dit is mijn philips Trimset. Gehad van Jos, een luisteramateur uit Breda. Een heel erg mooi setje wat ik erg veel gebruik. Je kunt ze ook zelf maken van hout of kunstof. Als het maar niet geleidt. sommige hebben een koperen blad. dat is iets steviger wat bij groter en oudere trimmers wel handig is.

Houdt er rekening mee dat bij oude apparaten er soms borgmoeren om trimmers zitten. als je die niet eerst los draait kost het je een hele zwik trimsleutels en als je dan een gewone schroevendraaier gebruikt kost het een trimmer.

This entry was posted in Other stuff. Bookmark the permalink.

Comments are closed.