0V1 ontvanger met een buis

0V1 regeneratieve ontvanger

Hierbij een foto van mijn 0V1, dat staat voor Nul voorversterkertrappen en 1 AF trap.

Mijn eerste goed gelukte zelfbouwontvanger. Ik had helemaal geen ervaring met buizen maar kreeg een jaar eerder van Jan PA1JT een trafo, een buisje en wat onderdelen. een jaar later  van Frithjoff ook nog wat onderdelen zoals de spoel en een betere buis. Deze ontvanger werd gebouwd nav een topic op Circuits online met de titel Over rechtuit ontvangers gesproken wat later door ging onder de titel Jongensradio. Het was opgestart door Frithjoff met de uitdaging eens een mexicaanse hond  te bouwen. Dat groepje kreeg de bijnaam “het genoodschap van de mexicaanse hond” Op een bijeenkomst in Heiloo zijn we toen bij elkaar gekomen om de ontvangers te demonstreren.

Het genoodschap van de Mexicaanse hond (5-6-2006)

Over de ontvanger:

De buis is een dubbeltriode, in dit geval een ECC81. Hij werkt op 250V gelijkspanning en is bedoelt voor de middengolf. De spoel is een waarschijnlijk een orginele UN42 zonder huisje of PP-11

Onderstaand schema is wederom van Frithjoff Sterrenburg (schrijver van het boek ontvangers) en voor mij getekend mbt de spoel die ik van hem kreeg. Dit is de tweede uitvoering van dit schema, de eerste (mijn eerste buizen ontvanger een jaar geleden) wilde niet zo lekker. Deze gaat heel goed. Er zit nog een tweede buisvoet die was bedoeld om er nog een pentode in te zetten om er tzt om er een 1V1 van te maken. Hij heeft net genoeg power voor een luidspeaker via een trafo of er kan een koptelefoon (hoogohmig) op. Ik zet er de ELC86 versterker achter.

UN-23 door frithjoff Sterrenburg

This entry was posted in Radio projects. Bookmark the permalink.

Comments are closed.