Vakantieantenne voor 80m

Omdat we een paar dagen naar een vakantiehuisje gingen en ik op Maandag mijn wekelijkse CW QSO met PA3FBF niet wilde missen heb ik een antenne gemaakt. Hij moest vooral snel staan en het liefst zonder dikke verliesgevende spoelen onderin. Wonder antennes bestaan niet dus het zou altijd een compromis of veel te groot worden. Dan kom je al snel bij topcapaciteit uit. Dat geeft een betere ampere/meter verdeling en minder verlies. Rendement zal ergens tussen de 14 en 18% liggen afhankelijk van hoe horizontaal de topcapaciteit kan worden weggespannen. Ik heb niet de moeite gedaan hem resonant te krijgen , wat wel mogelijk is door de constructie. Hij zat te laag in frequentie (2,4MHz) en dat heb ik dus maar weg getuned. Ik hoefde alleen maar van Emmen naar het westen en ik zat toch maar met 100W. Ik stond er nog van te kijken wat de antenne deed. Kwam er prima overheen en zelfs 589 uit engeland.

Ik heb 3 aluminium tent-telescoopstokken gebruikt. Met behulp van wat stelringen waarmee de stalen tentstokken worden versteld in lengte in bv een voortent, heb ik die die stokken op elkaar gemaakt. Ze passen om en om steeds in elkaar als je de onder en bovendoppen weghaalt.
Op deze manier had ik een vertical die uitschuifbaar was van 4 tot 7 meter en uitelkaar uit 3 delen van ongeveer 1,30m.

De topcapaciteit zijn twee 3 meter lange draden die ik mbv van wat touw naar de grond had gespannen en met een haring vast.
De mast zelf heeft aan de voet een stuk afvoerslang (zo’n geribbelde) als isolatie en past zo weer precies in een parasolpen. Ik heb een SO239 voorzien van twee stukken draad met accu-krokodilklemmen. De kern klem gaat om de buis, de massa aan de parasolpen. Verder had ik twee stukken draad van een meter of tien als radialen aan die parasolklem. Het was ongeveer 5 minuten werk om hem neer te zetten.

This entry was posted in Antennas and tuners. Bookmark the permalink.

Comments are closed.