Het signaal op een beetje antenne

Als grapje heb ik eens de voltmeter en scoop op de uitgang van de tuner en dipool gehangen. De Voltmeter is een buisvoltmeter van heathkit. De test is herhaald met een 700MHz HF kop op een HP buisvoltmeter.
De meter wijst op de foto 2V aan maar dit is geen rms meter en met beperkt frequentie bereik, op de HP rms meter is dat 1,4V RMS . Dit wisselt wel want ik heb het laatst nog eens gemeten en toen kwam ik op 0,6V rms maar de scoopmeting was wel gelijk. Een rms meter kan niet goed overweg met signalen die van een pure sinus afwijken. Het gaat dan ook niet om de waarden maar meer om het feit dat er een behoorlijke spanning op staat.

De scoop is met 1:10 probe en staat op 50mV/div. Dat is dus 500mV per div.

This entry was posted in Antennas and tuners. Bookmark the permalink.

Comments are closed.