GR strobotac 1538 stroboscoop met buizen

Dit is een stroboscoop welke met buizen werkt. Het lampje is ook echt een buis. Een anode, kathode en een aantal “richters” Deze zitten in een noval voet. Tussen de lippen van de voet zit een keramisch kokertje met daarin een koperen kern. Dat vormt een capaciteit tov de pootjes. Daar zit een draadje aan wat naar een trafo in de schakeling gaat. De hoogspanning voor het flitsbuisje is -400 op de kathode en +400 op de anode dus 800V verschil. Verder zitten er nog een triode en een thyratron in. Helaas mis ik de beugel en deksel.

Het probleem was dat de kop met fitting niet meer was aangesloten en er in het manual niet echt staat hoe dat moet. De vorige eigenaar had maar twee draden aangesloten en die capacitieve deler in de vorm van dat steentje niet gebruikt. En dan doet hij niets. Nu weer wel.

Hij kan van heel langzaam tot op vreselijk hoge snelheid knipperen (25.000 flitsen per minuut). Zo snel dat je hem met het oog niet meer uit ziet gaan. Je richt hem op een draaiend voorwerp en draait aan de onderste schijf tot je het voorwerp stil ziet staan. Daarna lees je op de schaalverdeling het toerental af. Daarbij maakt hij een heel apart geluid. Je hoort de ontladingen als luide tikken, dat gaat echt van takketakketakketak.

Het instrument is waarschijnlijk uit de jaren 50 of 60 en van Amerikaanse afkomst en werd gemaakt door General Radio.

Strobotac

Een plaatje van de aankondiging van de nieuwe versie in april 1966

Dit is een toepassing van het apparaat. Dit is een injector.

Uit GR experimenter

blz 2

Principe schema

This entry was posted in Other measurement gear. Bookmark the permalink.

Comments are closed.