Yaesu FTdx-400, een echt werkpaard

FTdx400

FTdx-400 560W versie

Deze transceiver staat bij mij op bruikleenbasis. Hij is uit 1968 of 1969. De eerste eigenaar had een vriend welke piloot was en hem voor hem direct in Japan bij de fabriek heeft gehaald. hij heeft geen serienummer en heet ook gewoon Yaesu. De meeste Yaesu’s werden toen onder de naam sommerkamp geleverd. dat klonk niet zo Japans en dus betrouwbaarder. Sommerkamp was toen de Zwitserse importeur. Deze FTdx verhuisde daarna al redelijk snel van eigenaar en kwam bij een bevriend zendamateur terecht. Deze heeft er de hele wereld mee gewerkt. Later is hij naar een hoek van de shack verdwenen en heeft daar 25 jaar staan stofhappen. Gezien mijn voorliefde voor buizen mocht ik hem van de eigenaar nakijken en aan de gang brengen. De weerstanden op de printplaat waren echt niet meer zichtbaar, er lag een goede halve cm stof op. Na dagenlang met penseeltjes, wattenstokjes enzo in de weer te zijn geweest, wat kleine reparaties aan losgekomen printsporen en geoxideerde contacten was het zover. Langzaam alle Elco’s opgeladen, toen via een gloeilamp de spanning erop. Zo heeft hij een halve dag op spanning gestaan. Daarna de eerste test en meteen een QSO op 20m met een Noor die boven de poolcircel woont. Aangezien de eigenaar hem niet kan gebruiken, hij kan geen HF antenne kwijt en 400W in een flat maakt geen vrienden, mag ik hem lenen. Waar ik dus ongeloofelijk blij mee ben.

Het schatje gooit er  in topconditie iets van 370W uit. Maar 300W moeten ze altijd wel halen. Het vermogen is niet regelbaar in ssb, je kunt hooguit de microfoongain verminderen. Er is een 500W PEP input en een 560W PEP input versie. Het grootste verschil is de anode spanning maar alleen die omhoog brengen is niet genoeg heb ik gemerkt. Er zijn meer modificaties. De 500W versie doet ongeveer 250-300W PEP output.

Zo’n echte buizen transceiver luistert erg prettig. Is absoluut niet vermoeiend. Hij heeft geen interne speaker en er moet bij deze een hoogohmige koptelefoon op, bij mij hangt er een ex-usa army luidspeaker aan, gekocht nieuw in doos uit 1962. Ik hoop nog eens een originele voor deze te vinden. Er zitten geen menu’s enzo op, what you see is what you get. Je mist ze ook niet, in die tijd zat er gewoon een goed SSB filter in. Ik heb ook nog een FT101e en 201, maar je kunt met beiden niet zo zuiver afstemmen als met deze. Dit is mijn favoriete werkpaard. Als ik echt er voor ga zitten gaat er een FTdx aan. Helaas hebben ze geen 160m.

De 400 is er een uit een serie gemaakt van 1968 tot 1975. De FTdx400 is de oervader. Er was ook en FLdx400 en FRdx400. Deze zender en ontvanger vormde samen een transceiver. Ik heb de FRdx500, de sommerkamp uitvoering van de 400. De FTdx500 is de sommerkamp uitvoering van de 400. Sommerkamp was de zwitserse importeur voor Yaesu. De sommerkamp varianten zijn het zelfde maar hebben altijd een hoger nummer en zijn soms zwart.

De FTdx400 is er in 3 tot 5 versies geweest (je leest verschillende verhalen hier en daar). Als je aan zo’n ding werkt zul je dus het schema/manual van de goede versie moeten hebben. Ze zijn voor 90% gelijk maar je zoekt je een ongeluk naar een spoeltje of trimmer in je set wat er bij jou niet inzit als je de goede niet hebt. Ook wijken de oscillator frequenties wat af.

De 400 werd opgevolgd door de FTdx401 en later door de FT400. Bij sommerkamp was dat de 560 en 570. De 401 heeft een mechanisch CW filter standaard, een mechanisch SSB filteren een opgebouwde ventilator. Dat laatste is hard nodig. De 570 is zover ik weet de 401, de 560 een 401 zonder filter en ventilator. Toch wijkt het schema van de 401 op wat puntjes af van het schema van de 560. Waarschijnlijk is de FT400 ongeveer gelijk aan de FTdx560. Er bestonden in Japan ook nog “qrp “versies.
Deze deze deden maar iets van 100W.


De FTdx familie staat op de onderste rij. Links een verbouwde 400 met extra filtering, split optie, regelbare noisblanker en verzwakker. Niet door mij gedaan want ik vind dat zonde van het uiterlijk. In het midden de 401 en rechts de 400 die de oorzaak van deze verzameling en buizen interesse was.
Op de bovenste plank in het midden de FRdx500 ontvanger.

Hieronder het schema van een van mijn FTdx400’s. Dat is een 560W PEP input versie. Bij mijn manual zit nog een toevoeging, welke ik niet gescanned heb met een wijziging. Daar staat in dat de DBM in mijn TRX omgedraaid is aangesloten. Daaronder een manual van een 500W en de 560W versie. Er zijn drie hoofdversies van de FTdx maar ook nog een onbekend aantal subversies. Als laatste het manual van de FTdx401.

FTdx400_560WPEPversion

ftdx400_500WPREPversion

ftdx401

ftdx 401 layout

FTdx401_sch

This entry was posted in Transceivers. Bookmark the permalink.

Comments are closed.