Yaesu FT-101e hybride

De FT101 is een serie transceivers uit de jaren 70. Een zogenaamde hybride. Dat wil zeggen de eindtrap is met buizen maar de rest halfgeleiders. In de jaren 70 zijn er veel gesneuveld als 27MC doos. Die band zit er namelijk ook op. Alleen is het niet goed om in AM met vol vermogen te zenden wat natuurlijk wel gedaan werd. De buizen moeten van Japanse makelij zijn voor het beste resultaat zegt men. Het zijn TV-lijnbuizen welke toen goedkoop en makkelijk verkrijgbare items waren. Hij gooit er in goede staat zo’n 130W uit. Belangrijk is dat de buizen goed geneutrodiniseerd zijn. Vooral op de hogere banden. Dat is niet erg moeilijk om te doen. Bij de mijne gingen de eindbuizen flashen en ik heb ze daarna vervangen door een ander type. Dat hield in dat ik ook andere buisvoeten heb moeten monteren. Deze buizen zijn iets tammer (110W) maar kunnen wat meer hebben.
De opbouw van het ding is erg degenlijk. Alle modules zitten op printjes welke met een soort PC achtige connectoren op het chassis zitten geklikt. Verder zit er minstens 100km draad in.
Hij werkt op 12V en 230V. Bij 12V wordt deze spanning door een ingebouwde inverter opgekrikt.
Hij is erg gevoelig en hoewel niet zo goed als een FTdx is het een erg fijne set.

Er zijn diverse uitvoeringen gemaakt . Ten eerste ivm doorontwikkeling maar ook een budget versie.
Er is ook een FZ met digitale uitlezing maar op de naam na heeft hij weinig overeenkomsten met de oorspronkelijke modellen.

Het antenne signaal komt binnen via een FET en zoals alle FET’s zijn deze blijkbaar beperkt houdbaar. De mijne moet nu zijn derde nieuwe krijgen. Zo leer je wel dat je niet moet vergeten de ATT aan te zetten als je met meer sets en antennes tegelijk bezig bent. een antenne switch alleen is niet voldoende. Hij krijgt ook nog twee anti-parallel diodes als bescherming voor de FET.


Wat betreft de FET’s. Ik ben er laatst eens voor gaan zitten en heb er het schema bijgepakt. De defecte FET was een constatering van een clublid aan de hand van een korte inspectie omdat hij niet op de RF gain knop reageerde en niet echt doorgemeten. Dat heb ik nu maar wel gedaan en de FET bleek gewoon goed (er zit nu een BF981 in) maar ipv de 100K weerstand naar G1 hing er een 5V zener aan. De FET moet op -3V gatespanning staan ipv -5V. Met de weerstand deed de RF gain knop het weer. Maar ik had nog steeds een zacht geluid. De calibrator was echter wel hard en die wordt ingekoppeld net na de antenne plug. Daar zit alleen een lampje tussen. Aangezien er wel geluid uit de set kwam had ik dat nooit verdacht maar dat bleek defect te zijn en met een nieuw lampje was alles weer opgelost. Ik heb voor de zekerheid toch ook maar twee antiparallel diodes erbij gezet op pin 8 naar aarde, de ingang van het RF printje . Dit met dank aan RenĂ© voor de tip het lampje toch maar eens door te meten.

This entry was posted in Transceivers. Bookmark the permalink.

Comments are closed.